Verslag oefening Enigma zaterdag 22 september 2018


 

Rond 08.30uur ging de koffiepot op het DRCC ZHZ aan en zijn we begonnen met de voorbereiding van de oefening Enigma in een aantal regio’s ( 03-04-05 en 06 ) is door een cyberaanval de energielevering van Tennet wegegevallen.. Dit resulteert in het volledig wegvallen van internet, mobiel, p2000, c2000, en de vaste telefonie. De overige regio’s hebben hier geen last van.

Er is dringend behoefte aan brandstof, medicijnen, voedsel, water, personenvervoer, noodaggregaten enz. Het landelijke DLCC coördineert de aanvragen waarbij een aantal buurregio’s het berichtenverkeer verzorgen van en naar DLCC.

Voor ZHZ was de alarmering even spannend, de meldkamers ZHZ en Rijnmond zijn samen gegaan in een meldkamer, het tfn nummer voor het aanvragen van een alarmering voor ZHZ was buitendienst, en was er verbazing over wat DARES betekende. Maar met behulp van ZHZ-centralist kwam het goed en ging de aangevraagde alarmering eruit.

Voor ZHZ waren op het DRCC aanwezig pd0za Michel, pd1dmr Rex, pd2rho Reijer, pa1l Wim, pd0cav Bas en ph3k Henk vanaf de camping.

De gebruikte freq, waren 145.275, 145.350, 433.275 en 37.45 er zijn verbindingen gemaakt op VHF met Oosterbeek, Nijmegen, Bunschoten, Eindhoven en DLCC Oegstgeest. Op 80 meter met Schagen, DLCC Oegstgeest , en Friesland PI9DN, ook zijn er met diverse DRCC winlink verbindingen gemaakt, tevens is ook DMR voor het eerst bij een oefening gebruikt met goede resultaten.

Al met al weer een leuke oefening met diverse leermomenten.

 


 

 

 

 

Groeten Bas PD0CAV