Onze missie

Een groep radio zendamateurs richten in maart 1980 in de Drechtsteden een radio Noodnet op met de naam “DRAYNET” Dutch Radio Amateur Emergency Network met als doel het verzorgen communicatie bij calamiteiten in rampgebieden op vrijwillige basis.

Met het waterschap de grote Waard werden oefeningen gehouden en is het netwerk meerdere keren ingezet, ook is de groep twee keer ingezet bij het zoeken naar vermiste kinderen i.o. met de politie.

Mei 2004 is de stichting DARES opgericht en zijn de toen 35 tellende leden overgegaan naar de stichting DARES, deze heeft in aansluiting op de nationale indeling in Veiligheidsregio’s, voor bestaande hulpdiensten, haar regio’s gelijk gemaakt aan de bestaande Veiligheidsregio’s.

Hierdoor is Nederland dan ook in 25 DARES-regio’s verdeeld. Iedere regio heeft een eigen regio coördinator, die als zodanig verantwoordelijk is voor de organisatie binnen zijn regio.

DARES Zuid Holland Zuid heeft een eigen DRCC (DARES Regionaal Communicatie Centrum) om tijdens een DARES inzet in de regio de onderlinge verbindingen te coördineren, en de contacten met de andere partners uit de Veiligheidsregio te kunnen onderhouden.

De DARES-groep Zuid Holland Zuid (regio 18) heeft een convenant met de veiligheidsregio ZHZ

Het DRCC beschikt over een eigen noodstroomvoorziening, heeft de beschikking over meerdere HF-sets (korte golf) VHF en UHF-sets, voor lokaal, nationaal, of internationaal verkeer. Verder beschikt het o.a. over een draadloos netwerk voor het versturen van e-mailberichten via Winlink.

De regio beschikt ook over meerdere SIGCO-teams dit is een (Snel Inzetbaar Groep Communicatie Ondersteuning) die mobiel ingezet worden ook buiten onze eigen regio als hiervoor een verzoek komt. En team bestaat uit minimaal uit 3 deelnemers en is “self-supported” voor de eerste 72 uur beschikt ze over mobiele apparatuur, antennes, masten en noodstroomvoorziening.

GeĂŻnteresseerd?

Misschien ben je ook geïnterneerd geraakt in de doelstelling van DARES, en wil je een steentje bijdragen aan het “wel en wee” van je medemens in nood, door te participeren in de DARES-organisatie. Misschien wil je zelf wel, of samen met andere zendt of luisteramateurs een veldstation gaan oprichten in jouw regio. Of daad werkelijk mee helpen om het DRCC in jouw omgeving te bemannen. Een licentie hiervoor is niet noodzakelijk. Wel zijn er trainingsmogelijkheden.

Neem dan contact op met de regio coördinator   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.