Van Draynet naar DARES

Het begon met Draynet

Dutch Radio Amateur Emergency Network


Op 14 maart 1980 kwamen een groep radio zendamateurs van de Dordtse Elektronica Club in Dordrecht bijeen om te overwegen een Noodnet op te richten.

De reden was een vraag van het waterschap om tijdens calamiteiten verbindingen te verzorgen, omdat de landelijke verenigingen deze taak niet op wilde pakken,( terwijl de algemeen voorzitter van de VERON schreef in het Electron nr.: 3 van maart 1953 dat er een permanent amateurradionoodnet moest komen)

Nog hetzelfde jaar werden we opgenomen in het rampenplan van het waterschap werden er oefeningen gehouden met verrassende resultaten. De groep radiozendamateurs die zich aansloten was al snel gegroeid tot 25 amateurs, er kwam een draaiboek met bellijsten er werden frequenties afgesproken en vele zorgde dat ze van thuis uit konden werken doormiddel van een noodvoorziening op een accu.

Doordat bij een van de deelnemers een kind zoek was werd in overleg met de politie een grote zoekactie op touw gezet en werd het hele eiland van Dordrecht uitgekampt met als goed resultaat. Hierna groeide de groep al gauw tot 47 deelnemers en werden we meer ingezet bij dit soort vragen.

Vele alarmen gingen uit voor oefening en reƫle dreiging voor hoog water wat in onze regio niet ondenkbaar is dat het een keer fout gaat.

Op 12 mei 2004 werd de stichting DARES opgericht en de groep Dordrecht en omstreken bestaande uit 35 deelnemers sloten zich aan bij DARES, veel ervaring opgedaan door de jaren heen werd ingebracht bij DARES en ontstond regio 18 Zuid-Holland- Zuid.

Veel andere regioā€™s kwamen langs op het DRCC waar veel informatie werd uitgewisseld. Inmiddels heeft DARES Zuid-Holland-Zuid alweer jaren een convenant met de veiligheid regio ZHZ en zijn er goede contacten met de anders partners in de Veiligheid regio.

Met DARES 2.0 in het vooruitzicht komt er weer een nieuwe uitdaging aan en zullen meer radioamateurs betrokken worden bij nood communicatie wat de hulpverlening voor de burger zal versterken.

Zo gaan we op naar 40 jaar Noodcommunicatie in de Drechtsteden iets wat zeker niet ongemerkt voorbij zal gaan.


Bas den Braven PD0CAV Regio Coƶrdinator Zuid-Holland -Zuid